De overdracht van de woning

Gaat u binnenkort een huis kopen? Maaldrink Notarissen adviseert en begeleidt u graag bij de overdracht van uw nieuwe woning.

Wanneer u na lang zoeken een woning gevonden hebt die aan uw wensen voldoet, dan spreekt u met de verkoper af dat u de woning wilt kopen. Maaldrink Notarissen is u van dienst bij het opstellen van een goede koopovereenkomst. Een koopovereenkomst is een juridisch document waarin u dingen afspreekt en uitsluit. Bijvoorbeeld wat de ontbindende voorwaarden kunnen zijn; redenen om het huis tóch niet over te nemen ook al heeft u getekend. Dit is belangrijk omdat u onder koop uit moet kunnen als blijkt dat het huis niet aan bepaalde, vooraf gestelde verwachtingen voldoet. Op de dag van de overdracht tekent u de leveringsakte en hypotheekakte. De leveringsakte komt inhoudelijk voort uit de koopovereenkomst. Deze wordt getekend door de verkoper, koper en de notaris. Een afschrift van de leveringsakte wordt ingeschreven in het openbare register van het Kadaster.

Tekenen hypotheekakte

De financiële afhandeling van de koop wordt ook door de notaris gedaan. U heeft zelf al een bank of andere instelling gevonden waar u geld van leent: de hypotheeknemer. Het tekenen van de hypotheekakte gebeurt bij de notaris. De hypotheekakte is dus ook een notariële akte. In de hypotheekakte wordt overeengekomen dat u het huis als onderpand geeft aan de geldverstrekker. In de hypotheekakte staat onder andere beschreven wat het onderpand precies is, wat u betaalt aan hypotheekrente en op welke manier u de lening terugbetaald, dus welk soort hypotheek. U tekent de hypotheekakte en iemand van Maaldrink Notarissen tekent namens de geldverstrekker. De hypotheekakte wordt ingeschreven in een openbaar register.

Werkzaamheden Maaldrink Notarissen

De notaris heeft ook een controlerende functie. Vooraf is er onder andere onderzoek of er hypotheken of beslagen op een huis rusten. Als dat zo is, kan de overdracht niet doorgaan en zullen wij zoeken naar een oplossing. Verder controleert de notaris of de verkoper de woning wel kán verkopen. In het geval de verkoper gescheiden is, kan bijvoorbeeld een ex-partner nog een handtekening moeten plaatsen. Of als de woning uit een nalatenschap komt en de erfgenaam die het huis wil verkopen dit helemaal niet mag. Maaldrink Notarissen is bij de overdracht van een huis een onafhankelijke adviseur en dat geeft vertrouwen. En pas wanneer u het gevoel hebt: Maaldrink Notarissen is mijn notaris, dan hebben wij het goed gedaan.